2014. augusztus 28., csütörtök

Csehország képekben

Sziasztok Lányok!

A tegnapi körmös bejegyzésem két cseh szuvenír bemutatásáról szólt,  ma pedig hoztam néhány fényképet magáról a városról is.


Nálam eddig Csehország az egyenlő volt Prágával, de mostmár...
Ha kíváncsi vagy Český Krumlov-ra és Prágára, akkor katt a továbbra. :)

Egy júliusi pénteken reggel indultunk autóval. Számomra ez volt első alkalom, hogy egy ilyen hosszú utat kocsival teszek meg; vagy egy fél napot utaztunk a magyar, a szlovák és a cseh autópályákon. Épségben megérkeztünk, a szállásunk  Český Krumlov óvárosában volt, így a rendes városba nem is voltunk, de nem bánom, gyönyörű helyen laktunk. Pénteken körbesétáltuk szinte az egész óvárost, majd szombaton átugrottunk Prágába. Ott is az óvárost térképeztük fel, de egy fél nap tulajdonképpen irdatlanul nem elég hozzá. Vasárnap ismét Český Krumlov óvárosában töltöttük, de aznap már a várban sétáltunk fel s alá. Hétfőn délelőtt pedig elindultunk hazafelé.


-------------------------------------------------------------------------------

Český Krumlov dél-Csehországban van, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján - ahogy a fenti képen is láthatjátok, - České Budejovice városától kb 30 km-re délre található.



Látnivalók
- Az óváros: mindenhol korhű házak és ugyanolyan "mintás" falak, nagyon hangulatos az összhang. A földszinten mindenhol valamilyen kisbolt volt - fazekas műhely, szuvenírbolt, kávézó... Egyben széles macskaköves sátáló utca és kocsiút.





Lehetőség volt raftingolni a Moldván; a folyópart tele volt éttermek-, fagyizók teraszával. A víz mellett lehetett pihenni, napozni vagy akár enni-inni, fotózkodni. Mindenfelé kisebb-nagyobb hidakon lehetett átkelni a Moldván, könnyű volt eltévedni - sikerült is párszor rossz irányba fordulnunk séta közben.



- Vitus templom: Véletlenül találtuk meg az óváros szélén.


Úton a szállás fellé találtunk egy kis helyet, ahonnan gyönyörű volt a kilátás:


- A krumlovi vár: Nagyrésze le volt zárva egy rendezvény miatt, de sétálni lehetett a környékén. 



Két maci őrizte a bejáratot:





A táj lenyűgöző volt. 




Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése.
Látnivalók
- Károly-híd: 516 méter hosszú és majdnem 10 méter széles átvezető a város és az óváros között, szintén a Moldvafolyó fölött. A két végét gótikus tornyok zárják le; a híd közepét a XVII. század óta aranyozott fakereszt ékesíti. A hídon 30 szobor látható, említésre méltó a korlátnál Keresztelő Szent János szobra, a Szent Norbert, Vencel és Zsigmond szoborcsoport, illetve egy öt csillaggal ellátott sárgaréz kereszt. A legenda szerint annak, aki úgy érinti meg a keresztet, hogy minden ujja egy-egy csillagot érint, teljesül egy titkos kívánsága.



- Az óváros: a házak hasonló kinézetűek, mint Krumlov-ban, viszont itt egész sok modern ház is volt köztük. Volt olyan utca, aminék csak egy-egy épület volt régi stílusú, volt olyan ahol az összes, tulajdonképpen szabálytalanul váltakozott a kettő az egész óvárosban, illetve még az is feltűnt, hogy nagyon meredek és szűk utcácskák tarkították a környéket. Viszont voltak kisboltok, szuvenírboltok, kávézók, cukrászdák a modern épületek aljában.




Fontos tudni még, hogy a cseh korona a nemzeti valutájuk, de vannak helyek ahol euróval is lehet fizetni. Jól beszélnek angolul és finoman főznek. És persze a legfontosabb cseh szó, nem is lenne más, mint a pivo. ;)

Összességében nagyon jól éreztem magamat, sajnálom, hogy csak ilyen rövid időre mentünk, de ki tudja mit hozhat a jövő? Szívesen visszamennék, nagyon romantikus volt mindkét város hangulata.

Voltatok már külföldön? Csehországban valamerre?
Merre voltatok nyaralni?
Mulberry

1 megjegyzés :

  1. Prágában én is voltam már, és tényleg gyönyörű, imádtam :) Csak az odavezető autópálya ne lenne olyan zötykölődős :DD Český Krumlov is nagyon szép a képek alapján :)

    VálaszTörlés