2016. szeptember 26., hétfő

Így sminkeltem tinikoromban, illetve miket tanultam azóta

Sziasztok Lányok!
YouTube-on most ez a "tag" megy körbe és gondoltam én is említést teszek róla egy bejegyzés formájában.




A továbbiakban olvashattok arról, hogy mikénr "sminkeltem" tíz évvel ezelőtt, illetve hogy milyen hibákat vétettem annó.


Azt le szeretném szögezni, hogy "sminkelni" kb 14 éves koromban kezdtem el, ami annyiból állt, hogy színes ajakbalzsam (labello fruity shine cherry ajakapóló) és kész. Persze korábban is játszottam anya vagy a mama rúzsával, de azt még nem nevezném sminkelésnek.

A következő lépés a szempillaspirál (maybelline sárga tubusosa) volt az ajakbalzsammal. Ezzel a ponttal nem is lenne sok baj, hiszen általános iskolában és gimi elején sem nézték jó szemmel a sminkelést, szóval ennyi is bőven elég volt. A probléma azonban annyi volt, hogy szinte sosem szedtem le a szempillafestéket. Ejnye bejnye! Ilyet ma már nem csinálok és szerencsére semmi baja nem lett a szempilláimnak ettől a balfogásomtól. 

Ezután eljutottam a sima púderhez, az Aden selymes kompaktpúder No. 06-os árnyalatához, ami ugyan elütött az arcomtól, de én arra használtam, hogy a sötét karikáimat eltüntessem vagy halványítsam - amúgy ezek a sötét karikák a szempillaspirálból lehullott festék volt. Később csak simán az egész arcomra használtam, mint ahogy a púdert kell - amúgy nem az én árnyalatom. Szomorú, de még mindig megvan ez a púder.




A következő lépés volt a szemceruza. Nem is akármilyen, hanem ezüst színű. Ezt még anyutól kaptam és a tizenöt éves énem minden nap használta. Nagyon szerettem (és még ma is szeretem) ezt a ceruzát, sosem hagyott cserben. Kicsit később fedeztem fel egy AVON-os sötétkék szemceruzát, illetve feketét is - de ezeket már szemhéjpúderrel használtam.



Tiniként volt összesen három darab rúzsom, amiket néha hordtam, csakis otthon. Megörököltem anyutól egy Oriflame-s fényes természetes rózsaszínt (517 Soft Pink), kiválasztottam egy AVON Color Trend-es vöröses árnyalatot és később pedig szintén az AVON-ból rendeltem egy lazacszínű rúzst (can't resist coral). A képen is látszik, hogy csak kettő van mág meg, de már évek óta nem használtam őket, szerintem már nem is fogom, kuka lesz a sorsuk...



Végül végzős gimisként felfedeztem a szemhéjpúdert is, de nem vittem túlzásba. Egy MaxFactor duót vettem a DM-ben, ami az akciós termékek között volt végül a kasszánál a teljes áron adták - véletlenül került az akciósok közé, innentől kezdve figyelek, hogyha akciósok közül választok, az tényleg akciós legyen... A 525-ös Dawning Gold árnyalatot hoztam el, van benne egy arany és egy bronz szemhéjpúder és akár szégyen, akár nem, a mai napig használom, ha nincs ötletem mivel sminkeljek. Először a hozzá adott aplikátort használtam, végül áttértem egy újsághoz csatolt gagyi sminkecset készletre. 
Kb 18-19 évesen vettem ismét szemhéjpúdert, akkor az L.A. Colors quad-jára esett a választásom, a CP207 Spellbound-ra, ami natúr színekből áll és tökéletes a no make up make up-hoz. 




Nagyjából ennyi lenne a tinikorom és a sminkelés kapcsolata; tudom, hogy nem használtam sem korrektort, sem alapozót gimiben. A smink iránti nagyobb szeretetem az egyetemen kezdődött, másodévesen kezdtem el ezt a blogot írni és azóta lettem sminkgyűjtögető. Mostanra sok dolgot megtanultam az internetnek köszönhetően magamról:
- Rájöttem, hogy zsíros bőröm van, ezért olajmentes alapozót kell választanom. (Még keresem a megfelelő primert...)
- Zsíros, rejtett szemhéjam (hooded eyes) van. (Keresem a megfelelő szemhéjalapot.)
- Zselés tussal tudom gyorsan és szépen kihúzni a szememet, ezt használom majdnem minden nap. (Ha kell filces tussal is boldogulok, de a mártogatós változatot ki nem állhatom.)
- Rúzsoknál nálam a bogyós árnyalatúak a befutók, illetve a nude. Hamarabb választok még vöröset is, mint rózsaszínt - egyszerűen nem az én színvilágom.
- A sminklemosás nagyon fontos!
- Nagyon megszerettem az arcpirosítókat, a rúzsokat, a körömlakkokat és az ecseteket.
- Hosszú szempilláim vannak, de szeretem a szőrős és hajlított szempillaspirálokat - nem használok göndörítőt.
- Hétköznapokon nappal is szeretek fényes szemhéjpúdereket használni - arany, ezüst, bronz, réz, csillámlós szürke... - ha pedig a nude mellett döntök, akkor egy kis pop of color biztos van az alsó pillasoromon.
- Egyszer próbáltam a vízvonalamat kihúzni, azóta inkább kihagyom ezt.
- Nem piszkálom a szemöldököm. (Meg lehet kövezni, de nem követem ezt a trendet. Nem kötelező és én jól érzem magam így, ahogy van. Szerencsémre szép ívben nő, kicsit sűrű és a fényképeken sem zavaró.)
- Ami a legfontosabb, hogy nem érzem, hogy mindig minden újdonságot be kellene szereznem, pláne azokat, amik nem is az én stílusom. Apropó, kezdek lassan magamra találni. 

Ti hogy sminkeltetek fiatalon?
Miket tanultatok meg a sminkelésnek köszönhetően magatokról?
Mulberry

4 megjegyzés :

  1. Etude House Proof 10 szemhéjalap, verhetetlen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, egyszer biztos kipróbálom. :)
      Lehet nemsokára írok az eddig használt szemhéjalapjaimról.

      Törlés
  2. Fiatal sminkelésem elég katasztrofális volt :D

    Ha szemhéjpúdert használtam, akkor egy duo kék Manhattan-t, mindenféle szemhéjalap nélkül, csak a mozgó szemhéjon. Alapozó Maybelline hab állagú, ami elütött az arcszínemtől és kiemelte a száraz részeket a bőrömön. Fekete szemceruzát néha használtam, de lehet, hogy nem kellett volna. A szempillaspirál volt a legjobb barátom, tudtam használni :D Tussal csak 1-2 éve próbálkozom, ugyanaz a szituáció, mint nálad: csak a zselést tudom használni, a mártogatóssal még a világból is ki lehet kergetni, utálom :D
    Én sminkelni és foglalkozni magammal 2 családi tragédia után kezdtem. Amíg más leitta volna magát -az is volt persze-, meg drogozott volna -az nem volt-, én sminkeltem, beauty blogokat olvastam, körmöt festettem.

    Az én kedvenc szemhéjpúder alapom az Artdeco-s, bár még csak ezt és az UD-alapokat próbáltam, ami az egyik Naked palettához érkezett (azok közül a kedvenc a Sin, magában is csodálatos, nem hogy púderrel).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. - Fiatalság, bolondság. :D
      - Nekem a Douglas saját 4 szemhéjpúdert tartalmazó palettája volt meg, a pink és a kék árnyalatú is. Előbbit még ma is használom, utóbbit kb 1-2x ha próbáltam pfú, mint akinek behúztak. :D Már továbbadtam rajta és a mai napig nem használok kéket a szemere - max az alsó pillatőbe.
      - Amúgy a tubusossal is az volt a bajom, hogy anno mindig belefolyt a szemembe a festék, valahogy túl folyós volt. Mostanában, mintha már más lenne a helyzet és vannak nem ecsetes végűek, hanem "pálcikás" is.
      - Én igazából sminkelni egy szakítás után kezdtem el, a blogot is akkor hoztam létre. Kellett egy kis pozitív behatás és hogy megismerjem magamat, változzak.

      Törlés